Get Adobe Flash player

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Kij na plażę.
(1 przeglądających) (1) Gość
Zapytaj eksperta
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Kij na plażę.

Kij na plażę. 1 rok, 5 mies. temu #3812

• zamki
  • ( Użytkownik )
  • Morświn
Cz yten kij CORMORAN TELESURF 420/160g przy moim kompletnym laictwie nada się dla mnie do prób połowów z plży.? Chcę bliżej jesieni spróbować łowić z plaży. Napewno będę szukał miejsc w których łowi się blisko brzegu.

O: Kij na plażę. 1 rok, 5 mies. temu #3813

• djlutek
  • ( Użytkownik )
  • Orka
szału nie ma ja bym go nie kupił za sztywny

O:Kij na plażę. 1 rok, 5 mies. temu #3815

• Andy
  • ( Zablokowany )
  • Pirat recydywista
  • Pirat dyplomowany
Każdy rozkładany teleskop jest bardziej miękki od wędki składanej od góry.

Podstawowym czynnikiem wpływającym na cenę wędki jest materiał użyty na konstrukcję blanku i jego oprzyrządowania (przelotki, omotki, kleje, uchwyt kołowrotka, rękojeść, dolnik).
Materiały te różnią się jakością i sposobem przetworzenia co wpływa bezpośrednio na cenę jak i na wagę każdej wędki.
Wędka wykonana z lepszych materiałów będzie lżejsza i droższa.
Od tego się nie ucieknie.

Zauważyłem, że wędki surfcastingowe (do połowów z plaży) można podzielić generalnie na trzy kategorie wagowo-cenowe, zakładając długość 4.2m z c.w. około 100-250g, 3sekcyjne, składane od góry.

Średnio:

500g wagi przekłada się na ceny około 800-900zł
600g 150-320zł
700g to cała reszta

Teleskopy to inne zagadnienie.
Do tej pory używałem tego rozwiązania ale nie jestem z niego usatysfakcjonowany.
Generalnie, po kilku wyprawach jestem bez ryby.
Brak mi techniki wyrzutu, nie sięgam ryb lub mam pecha.
Na jedno wychodzi.
Nie jestem expertem w surfcastingu lecz wędkuję od blisko pół wieku i na temat wędek coś mogę wtrącić. Może początkującym to się przyda?
Posiłkuję się tutaj opiniami biegłych w tej dziedzinie, prezentującymi się na różnych forach, w tym także.

Dużo zależy od zasobności portfela ale sam kij i wiadomości nie wystarczą. Z mojego doświadczenia wynika, że decydującym czynnikiem będzie technika wyrzutu przynęty a co za tym idzie odległość od brzegu. Często musi to być rzut za drugą rewę, czyli drugie wypłycenie dna.
Kiedy będzie zimniej ryba podejdzie bliżej brzegu ale teraz jest wciąż daleko. Tam gdzie kamienie, zawady, patyczki (urozmaicone dno) ryba ma czego szukać czyli pokarmu.
Jeśli naszą przynętę uda się ulokować w takim miejscu to połowa sukcesu.
A do tego potrzebny jest dobry sprzęt, technika i przynęta.
Zgodnie z zasadą: zlokalizuj, złap i ...wypuść

Powodzenia
Bez zimy nie ma wiosny, bez śmierci nie ma życia.
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 5 mies. temu przez Andy.

O:Kij na plażę. 1 rok, 5 mies. temu #3822

• zamki
  • ( Użytkownik )
  • Morświn
Andy ja to wszystko rozumiem i tez mam takie przemyslenia, jednak w mojej sytuacji jest sporo przeciw inwestowaniu w lepszy sprzęt.
Daleko do morza czyli rzadkie tam pobyty to chyba najważniejszy powód poza tym i tak w szafach leży sporo nieużywanego sprzętu szkoda inwestować w następne eksponaty.

O:Kij na plażę. 1 rok, 5 mies. temu #3828

• marek0l
  • ( Moderator )
  • Sternik moderator
Zamki, twoje przemyślenia, uważam, są jak najbardziej słuszne. Kompletując sprzęt i akcesoria do metody surfcastingowej i tak wydasz na początek niemałą kwotę. Kij, chociażby i za 500 funtów, sam nie będzie łowił, poznasz metodę, poznasz wodę i łowiska, rozsmakujesz się w tym to można i w super kije lokować kapitał.
Na początek wystarczy przeciętny kij, może nie z włókna szklanego bo te nadają się na skały i mola, nie na plażę. Teleskop tez się nada, aby nie był zbyt miękki, przy nieczęstych wizytach na plaży będzie służył kilka sezonów, wystarczy uważać aby nie unurzać kija w piachu.

Re: O:Kij na plażę. 5 mies., 4 tyg. temu #10712

Witam,

Co sądzicie o takiej wędce?
Glass-surf 390 / 150-300g
cena 99zł

pzdr

Patrząc na post poniżej (drugi już...) chyba nie doczekam się odpowiedzi :/
Ostatnio zmieniany: 5 mies., 4 tyg. temu przez Krzysiek P..

Re: O:Kij na plażę. 5 mies., 3 tyg. temu #10761

• Andreas
  • ( Użytkownik )
  • Rekin
Krzysiek P. napisał:
Witam,

Co sądzicie o takiej wędce?
Glass-surf 390 / 150-300g
cena 99zł

pzdr

Patrząc na post poniżej (drugi już...) chyba nie doczekam się odpowiedzi :/

Nie wiem gdzie ją znalazłeś ale sądząc po nazwie -glass to daj sobie spokój .Nie rzucisz cudów taką wędą.

Re: O:Kij na plażę. 5 mies., 3 tyg. temu #10763

W pewnym sklepie internetowym a zależało mi na cenie :/
Co do rzutów to faktycznie rewelacji nie ma, z drugiej strony jestem początkujący w połowach z plaży więc rzucać nie umiem.
materiał : kompozyt

Re: O:Kij na plażę. 5 mies., 3 tyg. temu #10766

• djlutek
  • ( Użytkownik )
  • Orka
Krzysiek P odkręć korek z tyłu i po pacz jaki kolor wędki od środka blanku jeśli taki żółtawy to szklak jak nic ,jeśli szary to szklak z niewielką domieszką kompozytu jeśli czarny to kompozyt .Radził bym troszkę oszczędzić zaskórniaki i kupić coś lepszego chociaż jakąś markę typu jaxon czy mikado. Ten glas to firma krza chinszczyzna i w razie awari brak serwisu.

Re: O:Kij na plażę. 5 mies., 3 tyg. temu #10767

djlutek napisał:
Krzysiek P odkręć korek z tyłu i po pacz jaki kolor wędki od środka blanku jeśli taki żółtawy to szklak jak nic ,jeśli szary to szklak z niewielką domieszką kompozytu jeśli czarny to kompozyt .Radził bym troszkę oszczędzić zaskórniaki i kupić coś lepszego chociaż jakąś markę typu jaxon czy mikado. Ten glas to firma krza chinszczyzna i w razie awari brak serwisu.

djlutek,
dzięki za pomoc ale z tego co pamiętam dół zalany jest gumą i nie ma czego odkręcać.
Co do kija to ma 3.9 metra i waga bez kołowrotka 700g. c.w. do 300g
Można nabyć jakąś wędkę coś w miarę do 150zł?

Dzięki za odp.
Ostatnio zmieniany: 5 mies., 3 tyg. temu przez Krzysiek P..

Re: O:Kij na plażę. 5 mies., 3 tyg. temu #10769

• Andreas
  • ( Użytkownik )
  • Rekin
Jasne że można Jaxona Inspiral lub Charisma powinny być dostępne ewentualnie Mikado SCR.Wszystko w granicach 160-180 PLN.A możesz być pewny że tym sprzętem połapiesz o wiele przyjemniej i skuteczniej.

Re: O:Kij na plażę. 5 mies., 2 tyg. temu #10779

Zerknąłem do wnętrza wędki i kolor szary :/

Dzięki za odpowiedzi i pomoc

Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 5 mies., 2 tyg. temu przez Krzysiek P..
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Piotr, marek0l, Tleilax
Wygenerowano w 0.31 sekundy

Logowanie

Wiadomości prywatne

You are not logged in.

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

Portalowe gadżety

Your cart is empty